Vrouwelijk leiderschap

By 7 november 2020november 15th, 2020Uncategorized

Ik weet niet waarom, maar vandaag neem ik geen genoegen meer met hoe de zaken ervoor staan voor de vrouw. Voor de moeder. Dat zij die de mensheid draagt en baart het minst aan het woord komt in beslissingen over haar eigen leven, veiligheid, gezondheid en financiële mogelijkheden. De propaganda die deel is uit gaan maken van ons eigen denken is dat je of krachtig bent of kwetsbaar. Of je zet je schouders eronder met een ‘Niet zeuren, vroeger was het erger voor vrouwen’ houding. Of je staat stil bij jouw ervaringen waarin je je kwetsbaar en benadeeld voelt en riskeert het stempel ‘slachtoffer’. Niks ertussenin.

Niet meer wachten

We zijn ver gekomen. Absoluut. Maar vrijheid en gelijkheid voor allen? Daar zijn we nog niet. Waar we zijn moeten we echter wel vieren. Ik wacht niet op Vrouwendag of Moederdag. Vanaf nu kijk ik niet meer naar de politiek alsof het buiten mij gebeurt. Als artistieke, Afro-Europese vrouw en moeder geboren in relatieve armoede, 2e generatie immigrant, huiselijk geweld ervaringsdeskundige, ambitieuze grootdromer en onverbeterlijke optimist eis ik mijn plek op in het politieke landschap. Ik heb het niet over een partij. Ik heb het over ervaringen delen die mij en andere vrouwen die ik ken gevormd hebben. Ik kan niet meer wachten tot een ander het doet.

Schande

Ik kreeg altijd mee om dankbaar te zijn. Je bent al in een vreemd land, geef ze geen reden om je tot een doelwit te maken. En zet in vredesnaam je gemeenschap in je land van herkomst (Ghana) niet te schande.Ken je plaats

In de kerk. Thuis. Op school. Nergens is er een plek om te delen wat ik zag, hoorde en meemaakte. Altijd bezig met niet teveel opvallen. Keep your head down. Maak je school af. Praat niet te luid. Trek niet de aandacht. Werk 2x zo hard als de rest. Wees dankbaar voor de kans die jij kreeg. Een kans waar een ander slechts van kan dromen.

Dankbaar

Ik ben dankbaar. Heus. En ware het niet dat mijn moeder haar trots keer inslikte bij het creëren van een toekomst voor haar kinderen door ze van een westerse educatie te voorzien, dan zou ik noch de woordenschat noch de mogelijkheid hebben om te schrijven wat ik nu schrijf. Maar dankbaar zijn betekent niet dat ik geen stem heb.

Sneltreinvaart

De komende tijd zal in Nederland, het beloofde land voor velen, steeds zichtbaarder worden dat er nog steeds grote verschillen zijn in vrijheid en gelijkheid. Door dit virus en de impact op oa de economie en sociale relaties gebeurt er van alles in een sneltreinvaart.

Geweld achter de voordeur

Een onderwerp dat mij al jaren bezighoudt is huiselijk geweld. Een onderwerp dat nog altijd taboe is. Onzichtbaar. Onbespreekbaar. De schaamte die eromheen hangt maakt het makkelijker om het onderwerp te negeren. Met name vrouwen maar ook mannen lijden hier jn stilte onder. De verwachting is dat het aantal mensen dat lijdt onder huiselijk geweld de komende maanden zal blijven stijgen. Omdat we nu nog minder zicht hebben op wat er achter de voordeur gebeurt terwijl de stressfactoren die hier invloed op hebben toenemen. Blijf veilig thuis betekent niet voor iedereen hetzelfde.

‘Maar wat kan ik doen?’

Ik hoor je het denken. Eerlijk gezegd weet ik dat niet precies. Vooroordelen loslaten? Het onderwerp bespreekbaar maken? Beseffen dat er meerdere vormen zijn van huiselijk geweld? Op signalen letten en moeilijke vragen durven stellen? Ik schreef al meerdere liedjes over dit onderwerp en dat zal ik blijven doen.

Deel

Als je een ervaring hebt waarin je je benadeeld, mishandeld of misbruikt voelde, deel die ervaring. Laat de schaamte of de angst om anders te worden aangekeken niet bepalen wat je doet of zegt. Dat kan een ander de moed geven om haar verhaal te veranderen. Deel je jouw verhaal per ongeluk met de verkeerde? Ook dat overleef je wel. Ik deelde mijn ervaring van huiselijk geweld met een andere vrouw en dat kwam me duur te staan.

Onzichtbare mondkapjes

Al die mondkapjes die we nu worden geadviseerd om te dragen doen me denken aan de onzichtbare mondkapjes die we dagelijks dragen over onze verborgen pijn. Schrijf je pijn en je angsten op. Vind iemand op die je vertrouwt. Deel je angsten. Deel je dromen. Ook al ze passen ze niet bij de labels die de wereld je oplegde.

Vrouwelijk leiderschap

Als vrouw en als moeder heb ik een onfeilbaar vertrouwen in de kracht en kwetsbaarheid van vrouwen. Ik, mijn dochter, mijn familie, mijn gemeeschap: we hebben vrouwelijk leiderschap nodig. Dat sluit de mannen niet uit want we hebben allemaal vrouwelijk en mannelijke eigenschappen. Maar als ik kijk naar wat er gebeurt in onze gemeenschap en wereld en kijk naar de ondervertegenwoordiging van vrouwen op invloedrijke posities, dan trek ik daar een verband tussen. Honger in Afrika? Wat dacht je van honger in Gelderland? Mijn moeder hart huilt daarom. Als moeders beslissingen maken over de distributie van levensmiddelen en veiligheid voor kinderen krijgt de volgende generatie een betere start. Een start met meer gelijkheid.Dat wilde ik even gezegd hebben. Voor wie denkt dat je stem of luisterend oor er niet toe doet. Goed weekend. ❤️

Maame

Author Maame

More posts by Maame

Leave a Reply