5 klassieke communicatiefouten die we in relaties maken
Maame
30 september 2020 

5 klassieke communicatiefouten die we in relaties maken

TEKST DORIEN VRIELING

In het begin lijkt het alsof het vanzelf gaat, maar vroeg of laat merk je dat duidelijk én liefdevol praten soms werk kost. Gewoon, omdat jullie twee verschillende mensen zijn die anders in elkaar zitten. Welke communicatievalkuilen wil je liever mijden als het om de liefde gaat?

1 Verwijten maken

Loopt het niet zo lekker, dan is het verleidelijk om te denken in zwart-witte termen als ‘schuldig en onschuldig’ en ‘gelijk en ongelijk’.

Probeer van een gesprek of conflict geen wedstrijd te maken – dat blokkeert het vinden van een oplossing. Natuurlijk is het nuttig om uit te drukken hoe je je voelt (gekwetst / gepasseerd / beledigd) maar blijf niet hangen in beschuldigingen. Probeer de zaak van twee kanten te bekijken en kijk voorbij het gelijk: met welke oplossing zijn jullie allebei tevreden?

2 Je zin doordrijven

Sommige mensen zeggen heel snel ‘prima lief, kies jij maar’, voor anderen is het heel belangrijk dat iets gebeurt zoals zij het voor zich zien. Heb je een sterke wil? Oefen in water bij de wijn doen. Zoek af en toe het compromis en geef andere keren je partner de vrije keus. Dan hou je het echt gezelliger.

3 Praten over ‘alles’ en ‘altijd’

Zie ook (1), maar hierbij vergroot je je verwijten ook nog uit. Je maakt ze heel definitief: door te zeggen dat iemand iets altijd doet, impliceer je dat diegene ook niet anders kán (en dat hij of zij mijlenver over je grenzen heen is gegaan). Blijf niet steeds teruggrijpen op eerdere situaties, dat staat verandering en groei in de weg. En ga na waar je pijn vandaan komt. Heeft die echt alleen te maken met wat je partner doet? Of drukt hij of zij op een knop die bijvoorbeeld al sinds je kindertijd bestaat – omdat een van je ouders óók snel afgeleid was of weinig interesse in je toonde? Als je dat een plek kunt geven, ontstaat er ruimte in je relatie.

4 Desinteresse

Na een tijdje is een relatie niet nieuw en spannend meer.

Lees hier verder

Over de schrijver
Maame
Reactie plaatsen