Overbruggen. Vrouwen voor Vrijheid
Maame
06 november 2021 

Overbruggen. Vrouwen voor Vrijheid

https://youtu.be/ti61IzsdXaM

‘Overbruggen’ 

Vrouwen voor Vrijheid Manifestatie

De kracht van luisteren. Maame Joses. Rotterdam, 30 oktober 2021 

Het is de illusie dat je moet kiezen tussen veiligheid en vrijheid, die ons op dit moment polariseert. Het is de illusie dat je geen controle hebt over de toekomst van je kinderen waardoor je stilletjes en verslagen naar binnen keert. Dit is wat we te overbruggen hebben. De kloof tussen hartverscheurende illusie en maakbare realiteit. En dat doen we doen door te luisteren naar ons hart. Want je hart kent haar eigen wijsheid en waarheid.

Jij bent hier vandaag omdat je luistert naar je hart. Omdat je onze vrijheid wilt bewaken. En omdat je wordt geraakt. Gelukkig maar. Een mens die nergens door geraakt wordt, leeft niet echt. Je hart is een graadmeter voor het onrecht om je heen. Je verlangen naar rechtvaardigheid heeft je hier gebracht. Maar wat is het pijnlijk wanneer je je ongezien en ongehoord voelt in jouw verlangens voor je leven en onze wereld. De machteloosheid slaat je lam en wanhoop ligt op de loer. Or is it just me?

Muziek is mijn vrijheid. Vandaag zing ik het verhaal van een meisje dat ogenschijnlijk allesbehalve vrij was. Amira - niet haar echte naam - werd op haar 9e verkocht naar Nederland in de gedwongen prostitutie, oftewel mensenhandel. Ik ontmoette haar jaren geleden tijdens verblijf in een opvanghuis huiselijk geweld. We herkenden onszelf in elkaar, al had ik kort haar en zij lang haar zoals Prinses Jasmijn uit Alladin. Met wat aanpassingen aan mijn verhaal, was ik haar. 

Amira sprak mij moed in toen ik me gefaald voelde als moeder, vrouw en mens. Ik voelde me onzichtbaar en allesbehalve vrij. Maar ik zag haar en zij zag mij. Ik had koude, pijnlijke handen vanwege de aandoening van Raynaud. Ze luisterde naar mijn verhaal. 

Op een dag klopte ze op mijn deur en verraste me met een paar warme, gekleurde handschoenen. Ik zal haar en dat moment nooit vergeten. Ze leerde mij de kracht van mededogen, ongeacht je eigen uitdagingen. Ze leerde mij dat iedereen belangrijk is, ook al voel je je onzichtbaar. En bovenal leerde ze mij de kracht van vol hoop je eigen verhaal schrijven en herschrijven, hoe vaak dat ook nodig is.

In mijn eigen verhaal komen verschillende vormen van geweld voor. Als meisje, vrouw en moeder. Ik ben moeder en mijn naam betekent letterlijk moeder. Ik ben de auteur van het sprookje ‘Prinses Mamma’. Omdat ik stilletjes geloof dat moeders superhelden zijn die de wereld gaan redden. En daar allang mee zijn begonnen. Ondanks die enorm lange to do list. 

Vanaf het begin van deze crisis hou ik mijn hart vast voor de veiligheid en vrijheid van meisjes en vrouwen. Ik zie mijn dochter en haar generatie worstelen met depressie en eenzaamheid. Niet alleen met de puberteit, maar met een wereld die van haar eist om te gehoorzamen zonder kritische vragen te stellen. Ten koste van haar stem en waarheid. Omdat ze anders wordt buitengesloten. Dat breekt mijn hart en maakt het tegelijkertijd sterker dan ooit.

Ik vertelde de afgelopen maanden aan iedereen die maar wilde horen: 

‘Het gaat niet goed. We moeten samen iets doen. Het gaat niet goed. Huiselijk geweld neemt toe, net als kindermisbruik en femicide. Mensenhandel groeit onder de radar. Het gaat niet goed. Waarom spreken onze leiders niet of nauwelijks over de neveneffecten van de maatregelen?’

Maar ik werd gecensureerd toen ik mijn perspectief en ervaring deelde. Dus ik nam gas terug. Ik beperkte mezelf in mijn vrijheid. ‘Laat maar. Het heeft toch geen zin. Niemand luistert. Ik ben niet de juiste persoon om dit te doen.’ Ik heb me die dag de ogen uit mijn kop gehuild. ‘Mamma, gaat het?’ Nee lieverd. Vandaag gaat het niet.’ Herken je dat? 

De volgende dag ging er een knop om. Want de wereld heeft mensen nodig zoals jij en ik. Ik besloot om mijn perspectief, zorgen en verlangens te blijven delen. En te luisteren naar mensen die anders denken. Want luisteren is krachtig. Het blijkt een soort ninja power. Vooral nu. Wat de reden ook is dat je hier vandaag staat, het is belangrijker dan ooit om met elkaar in verbinding te blijven. 

Dus als je het lastig vindt om je uit te spreken: begin met luisteren.

Vind momenten om je stem liefdevol en constructief te laten horen. 

Met alle respect, zelfs de Tweede Kamer zit vol schreeuwlelijkerds. Het is tijd voor een nieuw geluid. Michael said it. 'If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make that change'  

Hoe? Schets zo’n levendig beeld van de vrijheid waar je naar verlangt, dat zelfs je grootste tegenstander er deel van wil uitmaken. Ik doe dat met mijn liedjes. Muziek is liefde, liefde is sterker dan angst en uiteindelijk wil iedereen in liefde en vrijheid leven. Het is de illusie dat je moet kiezen tussen veiligheid en vrijheid, die ons op dit moment polariseert. Dit is wat we te overbruggen hebben. Blijf verbinden. Blijf vertrouwen uitspreken in de volgende generatie. Blijf luisteren naar je hart. Want daarmee bevrijd je automatisch vele anderen. 

Ik zie je en ik erken je. Ik respecteer jouw vrijheid en de mijne. Ze bijten elkaar niet maar versterken elkaar. We zitten opgescheept met elkaar. Gelukkig maar. Dank je wel voor het luisteren.❤️

Over de schrijver
Maame
Reactie plaatsen